Waarom moeten B2B ondernemers online marketing prioriteren?

  • juni 8, 2023

Veel ondernemers zullen bevestigen dat online marketing belangrijk is of belangrijk zal worden voor hun bedrijf. Waarom vinden we het belangrijk? Omdat iedereen het doet of omdat het echt iets oplevert?

Terwijl online marketing belangrijker wordt, geven veel mkb-ondernemers toch nog steeds het grootste deel van hun budget uit aan traditionele marketingkanalen, zoals beurzen of advertenties. Overigens is er niets mis mee om het crossmediaal aan te pakken. Vaak is het ook de combinatie van factoren die een potentiële klant overtuigt.

Uiteindelijk maakt het jou niet uit via welk kanaal er aandacht wordt besteed aan marketing, zolang het maar rendement oplevert. In de blog ga ik daarom in op de toegevoegde waarde van online marketing voor ondernemers.

1. 80% van de aankopen begint online;

Het aankoopproces begint in de meeste gevallen online. Denk maar aan de laatste paar aankopen die je hebt gedaan. Bij hoeveel daarvan heb je eerst online gezocht? Welke referenties heb je bijvoorbeeld bekeken en welke keuzes heb je overwogen?

Zelfs bij producten en diensten waar de aankoop uiteindelijk fysiek plaatsvindt, begint het aankoopproces vaak online. Met andere woorden, het heeft invloed op jouw verkoopproces en daarom is het belangrijk om de juiste informatie op je website te verstrekken. Als je dat niet doet, zal jouw potentiële klant bij de concurrent kijken.

2. Veel groter bereik voor je B2B marketing;

Tijdens de coronapandemie werkte ik bij een softwarebedrijf dat wereldwijd actief is. Net als veel andere bedrijven moesten we snel schakelen toen de hele wereld in chaos verkeerde. We besloten om snel een aantal webinars te organiseren om extra leads te genereren tijdens de pandemie, aangezien beurzen niet langer mogelijk waren.

Dit bleek een zeer succesvolle zet te zijn. En het mooie was dat mensen van over de hele wereld konden deelnemen aan onze Engelstalige webinars. We ontvingen aanmeldingen uit landen als Japan, Australië, Mexico, de Verenigde Staten, Europa en meer. Kortom, door middel van online marketing ben je veel toegankelijker en kun je een groter publiek bereiken.

wereldwijd bereikbaar met online marketing

 

3. Website slaapt nooit

Mensen kunnen altijd terecht op je website, waardoor je als het ware ‘passief’ aan het verkopen bent. Na een drukke dag kan iemand ’s avonds gemakkelijk op zoek gaan naar informatie over een product of dienst. Dit geldt zowel voor de b2b- als de b2c-markt. Het is echter belangrijk dat je de frustraties en onrust die de bezoekers mogelijk voelen goed beschrijft. Als je hier niet in slaagt, zullen bezoekers snel weer vertrekken.

4. Het zorgt voor meer leads;

Het belangrijkste is dat een website leads genereert, en dat wereldwijd en op elk moment van de dag. Dit hangt echter sterk af van de effectiviteit van jouw website. Begrijpen mensen wat je doet wanneer ze je website bezoeken? Kunnen ze iets downloaden? Is het gemakkelijk om contact op te nemen? Worden de vragen van potentiële klanten beantwoord? Dit zijn allemaal cruciale factoren.

Als je er niet in slaagt om dit goed te doen, zullen de online leads naar je concurrent gaan. En zij zullen dan de groei doormaken die jij ambieert.

5. Visitekaartje ook voor bestaande klanten; 

Absoluut, online marketing kan ook worden ingezet om bestaande klanten te bedienen. Creëer content die hen verder helpt en voorzie hen van waardevolle informatie. Benut de mogelijkheden voor upselling door de klant de voordelen te laten zien. Zorg ervoor dat je voldoende waarde biedt via je website, zodat klanten gemotiveerd worden om terug te komen. Dit maakt het werk van je accountmanagers ook een stuk eenvoudiger, omdat de website al veel informatie en content biedt.

6. Je kunt veel makkelijker meten;

Inderdaad, met behulp van de juiste tools kun je het effect van je marketingactiviteiten meten. Je kunt bijvoorbeeld zien of je vaker wordt gevonden op Google, of social media leads genereert, en welk blog de meeste reacties oplevert. Dit stelt je in staat om beter te begrijpen waar je je middelen op moet inzetten en welke strategieën effectief zijn.

Het is echter belangrijk om te realiseren dat er altijd effecten zijn die moeilijker te meten zijn, zoals iemand die rechtstreeks contact opneemt na het lezen van je website. Deze directe interacties kunnen een belangrijke rol spelen in het genereren van leads en omzet, maar zijn niet altijd volledig meetbaar via digitale tools. Daarom is het belangrijk om zowel de meetbare als de niet-meetbare effecten van je marketinginspanningen in overweging te nemen.

Meten van online marketing

 

7. Marketingkosten besparen

De kosten voor online marketing zijn veel lager dan die van de traditionele marketingkanalen, zoals beurs- en advertentiekosten. Denk maar eens aan wat je allemaal kunt doen met online marketing!

Daarmee zeg ik niet dat je traditionele kanalen niet moet inzetten, maar kies voor een combinatie. Snijd in de budgetten van de traditionele kanalen en besteed meer aan online marketing. Denk aan Google Ads, social media campagnes, maar vooral zou ik inzetten op content via je website.

8. Targetten van de doelgroep gaat makkelijker

Online kun je vaak je doelgroep beter targeten dan via traditionele kanalen. Je kunt bijvoorbeeld instellen op leeftijd, werkervaring, demografische gegevens en nog veel meer variabelen. Daarnaast kun je ook zichtbaar zijn op basis van relevante zoekwoorden of problemen. Dit stelt je in staat om op het juiste moment de aandacht te trekken.

Waar wachten we nog op? 

Ondanks de waardevolle informatie en de intentie om te investeren in online marketing, kan het toch een grote stap lijken om ermee aan de slag te gaan. Aan de ene kant ontbreekt het je wellicht aan tijd, en aan de andere kant weet je niet precies waar je moet beginnen met investeren. Hierdoor blijft online marketing op de achtergrond liggen, en dat is frustrerend omdat je er eigenlijk mee aan de slag wilt. Zo blijft het vaak liggen.

Maar wat als je vandaag nu eens een eerste stap zou zetten? Je kunt de onderstaande PDF downloaden om in ieder geval al wat kennis op te doen. Daarnaast kun je ook vrijblijvend contact met mij opnemen. Dan kunnen we samen een uur lang sparren en kijken hoe we je verder kunnen helpen.

 

Blog Post

Gerelateerde blogs

Weinig budget? Maar toch online zichtbaar als B2B ondernemer! [10 tips]

mei 2, 2023
Als B2B-ondernemer wil je online zichtbaar zijn. Maar je hebt een beperkt budget. Is het wel mogelijk om genoeg...

Begin met online marketing voor jouw mkb bedrijf | 10 stappen

juli 19, 2023
Je bent waarschijnlijk overtuigd van de kracht van online marketing en wilt ermee aan de slag. Maar hoe zet je online...

'Gert-Jan beweegt mee met ons bedrijf' Simon Doorn

oktober 23, 2023
Hij heeft veel ideeën, maar de tijd om het uit te werken ontbreekt, vertelt Simon Doorn. Sinds hij in april 2023 de...