(Online) Marketing voor het MKB: Doen versus Strategie

(Online) marketing voor het mkb: doen versus strategie
  • november 23, 2023

Als ondernemer houd je van aanpakken. Ik in ieder geval wel. Niet voor niets heb ik 'doen' aan mijn bedrijfsnaam toegevoegd. We willen snel aan de slag en snel resultaat behalen. De afgelopen jaren heb ik met verschillende marketingpartijen samengewerkt (als marketeer).

Wat mij opviel, is dat ze bijna allemaal veel tijd besteden aan strategie. Misschien heb jij dezelfde ervaring. Dat vond en vind ik frustrerend.

Tegelijkertijd zie ik ook marketingbureaus die direct aan de slag gaan. Maar is dat wel zo handig?

Uiteraard maakt de aanpak niet uit, als het resultaat oplevert voor jouw bedrijf. Maar het is natuurlijk wel prettig als je problemen met je marketingpartner kunt voorkomen. Daarom deel ik in deze blog mijn visie op het doen versus strategie. Ik wil daarmee jouw vragen beantwoorden.

Voordelen van direct aan de slag gaan

Bedenk dat er een marketeer/marketingbureau komt dat direct aan de slag gaat. Hoe zou jouw wereld eruit zien?

Voordeel 1. Snelle Implementatie

Een van de belangrijkste voordelen van direct aan de slag gaan, is de snelheid van implementatie. Je hebt geen lange vergaderingen, wat een hoop tijd en geld bespaart.

Voordeel 2. Flexibiliteit

Wanneer je direct aan de slag gaat, kun je snel reageren op veranderende omstandigheden en onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld corona. Er ontstaan ineens bedreigingen en kansen waar jij mogelijk iets mee kan.

Voordeel 3. Praktische Ervaring

Directe actie geeft je de kans om praktische ervaring op te doen en te leren door te doen. Dit kan waardevolle inzichten opleveren die moeilijk te verkrijgen zijn door alleen theoretische kennis. Belangrijk is wel om de data te verzamelen en te analyseren.

Nadelen van direct aan de slag gaan

Stel dat je direct aan de slag bent gegaan. Dan zou het vervelend zijn als je het onderstaande meemaakt.

Nadeel 1. Gebrek aan Focus

Het gebrek aan een strategische aanpak kan leiden tot een gebrek aan focus. Zonder duidelijke doelstellingen kun je snel afdwalen en kostbare middelen verspillen. Het is heel makkelijk om druk bezig te zijn met operationele zaken die helemaal niets opleveren.

Nadeel 2. De basis klopt niet

Direct aan de slag gaan zonder een plan kan leiden tot onduidelijke communicatie, omdat er niet is nagedacht over de boodschap.

Nadeel 3. De klant wordt niet bereikt

Je hebt geen klantonderzoek gedaan, dus de kans is aanwezig dat je de potentiële klant niet bereikt of niet de vragen beantwoordt die je klant heeft.

Nadeel 4. Zo doen we het altijd

Het is makkelijk om veel geld te besteden aan standaard marketingkanalen. Want dat deden we altijd al. Ik zie dat bijvoorbeeld veel bij beurzen. We staan altijd op deze beurs, dus nu ook. Zonder dat er een strategie achter de beurs staat of er wel is nagedacht of de beurs in de marketingstrategie past.

Voordelen van Werken met een Strategie

Wat heeft jouw organisatie eraan om met een strategie te werken?

Voordeel 1. Duidelijke Doelstellingen

Een strategie stelt duidelijke doelstellingen en prioriteiten vast, wat de richting voor het hele team helder maakt. Daarnaast weet je of je iets hebt behaald en kun je tussentijdse successen vieren. Dat is altijd goed voor de teamspirit.

Voordeel 2. Helpt in keuzes maken

Door te weten wat je strategie is voor welke doelgroep, weet je ook welke keuzes je moet maken. Bijvoorbeeld welke marketingkanalen zet je in, wat is je boodschap, hoe verloopt het salesproces, etc. Maar ook welke onderwerpen prioriteit hebben.

Voordeel 3. Lange-termijn Groei

Marketing is een proces dat nooit stopt en altijd verder bouwt. Een goed doordachte strategie kan de weg effenen voor langdurige groei en duurzaam succes.

Voordeel 4. Je weet wat de kansen en uitdagingen zijn

Doordat je met een helicopterview naar je bedrijf kijkt, zie je de kansen maar ook de uitdagingen. Hierdoor kun je vroeg op deze uitdagingen anticiperen, bijvoorbeeld een politieke maatregel of een concurrent die ineens gevaarlijker wordt.

Nadelen van Werken met een Strategie

De nadelen gaan niet zozeer over de strategie zelf, maar over hoe jij ermee omgaat.

Nadeel 1. Het kost veel tijd

Het ontwikkelen en implementeren van een strategie kan veel tijd en inspanning vergen, vooral in het begin. Daarom is het verstandig om met frameworks te werken. Pas op om niet in eindeloze strategiesessies te belanden, waardoor er uiteindelijk niets gebeurt.

Nadeel 2. Minder Flexibiliteit

Een strategie kan soms inflexibel lijken wanneer onvoorziene omstandigheden zich voordoen, wat aanpassingen bemoeilijkt. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk wel een keuze. Je kunt natuurlijk tussentijds kleine aanpassingen doen.

Wat zou ik je adviseren als mkb-ondernemer?

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een combinatie van beide. In enkele sessies behandelen we de belangrijkste punten voor de strategie, zodat we de richting kennen. Vervolgens begint het praktische werk, dat je uiteraard analyseert. Hierdoor kun je weer verbeteringen aanbrengen.

Een voorbeeld zoals ik dat toepas (hangt af van de situatie/context):

  • In de eerste maand (en soms ook de tweede maand) besteden we aandacht aan de huidige situatie (product, concurrent, waarde & resultaat), boodschap, doelgroep (en kanalen), en keywords
  • Vervolgens gaan we in maand twee aan de slag met de acties. Elke maand controleren we of op de juiste weg zijn.

Meestal is het in deze situatie redelijk helder welke richting het bedrijf heeft. Om dit te bepalen, kun je bijvoorbeeld het online marketing canvas model invullen.


Kies een cyclus waarbij je weer naar de strategie kijkt. Accepteer dat het een leerproces is en niet elke actie gelijk raak is. Maar probeer de kans op fouten wel te minimaliseren. Vraag aan marketingbureaus altijd hun stappenplan, zodat je niet achteraf verrast wordt met een half jaar strategiesessies. 


 

 

 

 

Blog Post

Related Articles

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.

Marketeer in dienst versus marketing ZZP’er

augustus 17, 2023
Wil je groeien door middel van meer goede leads via online marketing? Dan is het tijd om te investeren in een...

Verspil jouw geld als MKB'er niet aan marketingstrategieën!

februari 16, 2024
Hoeveel tijd en energie heb jij al verspild aan marketingstrategieën? Of ben je het type ondernemer dat nog nooit een...

Wat kost het opzetten van de basis van jouw online marketing?

april 4, 2024
Waarschijnlijk heb je op deze blog geklikt omdat je de online marketing voor jouw bedrijf goed wil aanpakken. Daarvoor...
Blog Post CTA

H2 Heading Module

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.