Levert online marketing gegarandeerd succes op?

Levert marketing succes op?
  • oktober 12, 2023

"Ik zorg elke dag voor leads met mijn marketingmethode," en "Jij krijgt elke dag 10 leads die je kunt bellen." Dit soort beweringen kom ik regelmatig tegen, waar marketeers beweren dat ze dit op korte termijn dagelijks kunnen garanderen.

Persoonlijk krijg ik rillingen van dergelijke berichten, omdat ik bang ben dat de werkelijkheid niet eerlijk wordt weergegeven. Ik wil je echter een eerlijk antwoord geven, maar houd er rekening mee dat ik zelf ook een freelance marketeer ben. Dus mijn perspectief is niet helemaal objectief.

Wat is succes met online marketing?

In mijn opinie is succes afhankelijk van de manier waarop je het definieert. Voor de één is dat 100 likes op een LinkedIn-bericht, en de ander wil goede leads waarbij de kans 50% is dat ze klant worden.

Maar de meeste ondernemers willen uiteindelijk gewoon nieuwe klanten aantrekken of omzet genereren. Of ze willen bestaande klanten behouden. Maar de hoeveelheid omzet of impact bepaalt of het een succes is. Maar kun je dat altijd garanderen?

Type product heeft impact snelheid van resultaat

Dit is een belangrijke vraag. Als je een webshop hebt, kun je het succes van online marketing gemakkelijk en snel meten. De kans op korte termijn succes is dan veel groter.

Als je bijvoorbeeld software of een technisch product verkoopt, is het succes van online marketing op korte termijn moeilijker te realiseren. Stel dat je het afgelopen kwartaal elke week een goede lead hebt gehad, dan weet je pas na x maanden/jaren of die lead een klant wordt.

Het meten van succes is dan moeilijker wanneer het om directe klanten gaat, maar op basis van leads kun je wel iets zeggen. Zorg er wel voor dat je de juiste leads meet.

Ik denk dat veel marketeers die grote cijfers beloven, iets te snel iets als een lead beschouwen. Dit kan bijvoorbeeld een vaag persoon zijn die iets heeft gedownload, of een LinkedIn-contact dat sterk is aangespoord om te bellen, maar eigenlijk geen interesse heeft.

--> Leestip: Verblind door Leads

Succes op korte of lange termijn? 

Volgens mij kun je marketingsucces alleen garanderen als alles klopt, en dan heb ik het over extra omzet. Waar moet je aan denken:

  • De markt mag niet in een dip zitten.
  • Je doelgroep moet duidelijk zijn en bereid zijn om te kopen.
  • De boodschap moet kloppen, anders komt deze niet over.
  • Er moet tijd en geld beschikbaar zijn om met online marketing aan de slag te gaan.
  • Er moet voldoende tijd zijn om de marketingboodschap te laten landen.


Helaas kun je niet met 100% zekerheid zeggen dat dit allemaal klopt. Gelukkig leer je tijdens het proces, waardoor de kans op succes steeds groter wordt.

Kun je succes garanderen? Nee, maar het lukt bijna altijd wel. Anders zouden er niet zoveel marketeers zijn. En anders zou ik dit werk ook niet doen. Persoonlijk vind ik het lastig om daar een precieze tijd aan te hangen. In een gesprek moet het daarom wel over dit onderwerp gaan. Dan kun je samen zeggen wat acceptabel is.

Levert online marketing dan wel wat op? 

Hierop kan ik volmondig ja zeggen. Stel dat je een campagne hebt gehad waarbij het succes lager was dan verwacht, dan neem je die ervaring mee naar de volgende campagne. Bovendien heeft de campagne sowieso bekendheid opgeleverd, wat in ieder geval op lange termijn effect heeft.

Mijn visie is dat je marketing moet doen. Door actief bezig te zijn, leer je en maak je verbeteringen. Uiteindelijk zul je resultaten behalen. Het belangrijkste is om altijd de vragen en pijnpunten van je klanten als uitgangspunt te nemen; dan zul je altijd succes hebben.

Dus mijn antwoord op de hoofdvraag is: Levert online marketing gegarandeerd succes op? Mijn eindantwoord is ja, maar ik kan niets beloven over de termijn waarbinnen dit succes wordt behaald. Dat hangt echt af van jouw situatie, budget en capaciteit.

Ik ben ervan overtuigd dat ik de tools heb om de kans op succes maximaal te vergroten. Als je interesse hebt in een eerlijk gesprek, kun je hieronder een afspraak boeken.

Bonustip: bouw elke dag aan je marketing. Het is net als het bouwen van een huis. Uiteindelijk heb je resultaten.

---

Helaas ontbreekt het veel ondernemers aan de tijd en kennis voor online marketing. Ik bied mijn hulp aan om deze ondernemers te ondersteunen bij het opzetten of uitbreiden van hun online marketing. Hierdoor krijgt hun product de aandacht die het verdient, wat hen in staat stelt om verder te groeien.

Of neem hier contact op.

Blog Post

Recente artikelen

7 frustraties die elke allround marketeer herkent [eigen ervaring]

januari 21, 2023
Ja, ik zat zelf ook jullie positie als allround marketeer. Ik was bij een aantal bedrijven ook verantwoordelijk voor de...

Belangrijke basis voor online marketing voor een mkb-ondernemer?

december 14, 2023
Ik moet Google Ads hebben! Nee, ik wil dat je nu stopt met Facebook-campagnes. Wat zijn jouw aannames als je zelf met...

De 7 grootste marketinguitdagingen voor innovatieve ondernemers (mkb)

januari 7, 2023
De afgelopen jaren heb ik bij meerdere innovatieve bedrijven gewerkt. Zij kwamen telkens weer met nieuwe ideeën om de...
Blog Post CTA

H2 Heading Module

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.